Acupunctuur bij hoofdpijn/ migraine

Acupunctuur bij hoofdpijn en migraine: hoe werkt dat?

Hoofdpijn en migraine kunnen een grote belemmerende invloed hebben op het dagelijks functioneren. Met behulp van medicatie kunnen de klachten vaak teruggebracht worden naar een beheersbaar niveau. Ook via acupunctuur is behandeling van (chronische) hoofdpijnklachten mogelijk. Hier een kort overzicht van hoe er bij hoofdpijnklachten gewerkt wordt.

Tijdens de intake wordt niet alleen gevraagd naar het type hoofdpijn (bonzend, stekend, scherp, dof, zeurend), de locatie van de pijn (in het hele hoofd, of voornamelijk op bijvoorbeeld het voorhoofd, aan de bovenkant van het hoofd, bij de slapen of achter de ogen) maar ook naar hoe vaak en wanneer de hoofdpijn voorkomt. Ook andere lichamelijke en mentale symptomen waarvan niet altijd bekend is dat ze een onderdeel van het patroon vormen, komen aan bod.

Op basis van de informatie uit de intake wordt een persoonlijk plan opgesteld. Vaak is het niet noodzakelijk punten op het hoofd te prikken, maar worden juist acupunctuurpunten op andere locaties op het lichaam ingezet.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de hoofdpijn. Veel cliënten geven na een paar behandelingen aan dat het minder gespannen/ onrustig in het hoofd voelt. Soms zijn 4 of 5 behandelingen voldoende om de klachten volledig te laten verdwijnen, soms zijn meer dan 8 behandelingen noodzakelijk. Ook komt het voor dat iemand één keer per 2 maanden terugkomt ‘om te zorgen dat het goed blijft gaan’ of kan het eindresultaat zijn dat de hoofdpijnklachten niet volledig ‘weg’ zijn, maar wel zijn teruggebracht naar een acceptabeler niveau.

Wanneer je meer informatie wilt, aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Een artikel over acupunctuur bij migraine kun je vinden op

http://www.iocob.nl/acupunctuur/migraine.html