Acupunctuur bij zwangerschap en/ of stuitligging

Tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap is een mooie en bijzondere gebeurtenis waarbij grote veranderingen plaatsvinden in het lichaam van de vrouw. Vaak verloopt een zwangerschap zonder al te veel problemen, maar het is ook mogelijk dat je in meer of mindere mate last krijgt van zwangerschapsklachten, zoals zwangerschapsmisselijkheid, brandend maagzuur, spataderen, slapeloosheid, (terugkerende) urineweginfecties of oedeem. In veel gevallen kan acupunctuur behulpzaam zijn bij het verminderen van deze klachten; er hoeven geen medicijnen geslikt te worden en het aantal naaldjes dat gebuikt wordt is met 6 tot 8 zeer laag. Tijdens de speciale nascholing over Acupunctuur bij Zwangerschap, is uitgebreid ingegaan op de diverse zwangerschapsklachten en de acupunctuurpunten welke hierbij ingezet kunnen worden

Stuitligging van de baby

Bij een stuitligging kunnen we met behulp van moxa proberen je kindje zich te laten draaien. Moxa is samengeperst bijvoetskruid, in de vorm van een (geurloze) moxa-stick. Tijdens de behandeling wordt het kruid verwarmd en gedurende een bepaalde tijd in de buurt van een acupunctuurpunt aan de zijkant van de kleine teen gehouden. Na afloop van het consult krijg je een paar moxa-sticks mee naar huis om deze behandeling thuis nog gedurende 10 dagen te herhalen, een tweede consult is hierbij niet noodzakelijk. De beste tijd om te starten is rond 33-34 weken, maar ook later in de zwangerschap is het soms nog mogelijk een goed resultaat te behalen (voorwaarde is wel dat er geen contra-indicaties zijn, zoals bijvoorbeeld een afwijking in de placenta); overleg van te voren even met je verloskundige of er bezwaren zijn. Een consult moxa-therapie komt in de meeste gevallen niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering (want is geen acupunctuur): voor meer informatie adviseer ik je vooraf even contact op te nemen met de verzekeraar.

Voorbereiding op de bevalling

Via een aantal wekelijkse behandelingen in de laatste fase van de zwangerschap (ongeveer vanaf week 36) kan acupunctuur ingezet worden om het lichaam zo optimaal en ontspannen mogelijk voor te bereiden op de bevalling.