Acupunctuur bij hoofdpijn of migraine

Acupunctuur bij hoofdpijn en migraine: hoe werkt dat?

Hoofdpijn en migraine kunnen een grote belemmerende invloed hebben op het dagelijks functioneren. Met behulp van medicatie kunnen de klachten vaak teruggebracht worden naar een beheersbaar niveau, maar regelmatig wordt aangegeven dat iemand daar eigenlijk liever niet meer afhankelijk van wil zijn. Voordat we aan de slag gaan, wil ik je wel vragen om bij nieuwe of veranderende hoofdpijnklachten als eerste contact op te nemen met je huisarts.

Hier een kort overzicht van hoe er bij hoofdpijnklachten gewerkt wordt.

Tijdens de intake wordt niet alleen gevraagd naar het type hoofdpijn (bonzend, stekend, scherp, dof, zeurend), de locatie van de pijn (in het hele hoofd, of voornamelijk op bijvoorbeeld het voorhoofd, aan de bovenkant van het hoofd, bij de slapen of achter de ogen) maar ook naar hoe vaak en wanneer de hoofdpijn voorkomt. Ook andere lichamelijke en mentale symptomen waarvan niet altijd bekend is dat ze een onderdeel van het patroon vormen, komen aan bod.

Op basis van de informatie uit de intake wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Vaak is het niet nodig om punten op het hoofd te prikken, maar worden juist acupunctuurpunten op andere locaties op het lichaam ingezet.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de hoofdpijn. Veel cliënten geven na een paar behandelingen aan dat het minder gespannen/ onrustig in het hoofd voelt. Soms zijn 4 of 5 behandelingen voldoende om de klachten volledig te laten verdwijnen, soms zijn meer dan 8 behandelingen noodzakelijk. Ook komt het voor dat iemand één keer per 2 maanden terugkomt ‘om te zorgen dat het goed blijft gaan’ of kan het eindresultaat zijn dat de hoofdpijnklachten niet volledig ‘weg’ zijn, maar wel zijn teruggebracht naar een acceptabeler niveau.

Een artikel over acupunctuur bij migraine kun je vinden op

http://www.iocob.nl/acupunctuur/migraine.html